Παράνομη Δόμηση – Οικιστική Πίεση

Στη διαδρομή από Καλοχώρι προς Χαλάστρα, παραλιακά και μέχρι τον Φάρο του Αξιού, η ομορφιά του τοπίου δηλητηριάζεται από πολυάριθμες παράγκες και αυθαίρετα μικρά κτίσματα, πολλά από τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα εδώ και χρόνια, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται περιστασιακά. Μία παρόμοια εικόνα αντικρίζει κανείς σε μικρότερο βαθμό και στην εκβολή του ποταμού Λουδία, αλλά και σε άλλα σημεία μέσα στην προστατευόμενη περιοχή.
 
Οικιστική πίεση υπάρχει και σε ένα μικρό κομμάτι του Εθνικού Πάρκου στην περιοχή του Δήμου Κορινού (κοντά στις Αλυκές Κίτρους), για την οικοδόμηση εξοχικών κατοικιών στην παράκτια ζώνη. Η δημιουργία κατοικιών θα προκαλούσε καταστροφή προστατευόμενων τύπων οικοτόπων, καθώς και του πανέμορφου παράκτιου τοπίου των Αλυκών.

Τέλος, η εγγύτητα της προστατευόμενης περιοχής με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αξίας της γης και οδηγεί σε αύξηση των προσδοκιών για ανάπτυξη. Ιδιαίτερα δε, η γειτνίαση του Εθνικού Πάρκου με τη βιομηχανική περιοχής της Σίνδου και του Καλοχωρίου έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης για την ανάπτυξη κέντρων μεταφορών και διαμετακόμισης εμπορευμάτων εντός των ορίων του, κατά μήκος του κύριου οδικού άξονα εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών.
Στόχος του φορέα του Φορέα Διαχείρισης είναι να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της Γ’ Ζώνης ως αγροτική ζώνη υψηλής παραγωγικότητας. Η έντονη δόμηση και δημιουργία εμπορικών – διαμετακομιστικών υποδομών εντός του Εθνικού Πάρκου θα είχε ως αποτέλεσμα την αλλοίωση σημαντικών βιοτόπων και την πρόκληση όχλησης στο οικοσύστημα.
 

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Νεολαίας "Αλιάκμονας"
Έναρξη Ημέρα/Ωρα: Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010
Λήξη Ημέρα/Ώρα: Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010
Επαναλαμβανόμενο: Μη επαναλαμβανόμενο
Προτεραιότητα: Κανονική
Κατηγορία:
Συνέδρια - Ημερίδες
Περιγραφή:

Στο Φράγμα του Αλιάκμονα θα βρεθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Νεολαίας “Αλιάκμονας”.
Πολλές πρωτότυπες δραστηριότητες, όπως bungee trampoline, κανό – καγιάκ, και τοξοβολία, καθώς και σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής (Μάλαμας, Πλιάτσικας, Μαραβέγιας, Μύρωνας Στρατής, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Χατζηγιάννης) περιμένουν τους επισκέπτες του φεστιβάλ, στις 2,3 και 4 Ιουλίου.

Στις 2, 3, και 4 Ιουλίου, το 3ο Φεστιβάλ Νεολαίας Αλιάκμονας, υπόσχεται στους επισκέπτες του μια ευχάριστη περιπέτεια μέσα από τραγούδια, δράσεις και εκπλήξεις. Ένας πευκόφυτος, προικισμένος με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, ειδικά διαμορφωμένος χώρος, στην αγκαλιά του μαγευτικού ποταμού Αλιάκμονα, αποτελεί το ιδανικό σκηνικό, γι' αυτό το τριήμερο πάρτι, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και έξι χιλιάδες λάτρεις της φύσης και της μουσικής.
Ειδικός σχεδιασμός έχει υπάρξει για την φιλοξενία και την ψυχαγωγία των παιδιών. Οι παιδικές δραστηριότητες θα ξεκινούν από το πρωί.

Το μουσικό πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Αλιάκμονα έχει ως εξής:
2 Iουλίου: Κωστής Μαραβέγιας (21.00), Σωκράτης Μάλαμας (23.00)
3 Iουλίου: Μιχάλης Χατζηγιάννης (21.30)
4 Iουλίου: Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Δήμος Αναστασιάδης (21.00), Φίλιππος Πλιάτσικας, Μύρωνας Στρατής (23.00)

Ιnfo:
http://aliakmonasfestival.gr

Φεστιβάλ Αλιάκμονα, τηλ. 23313 050614

Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ/ημέρα, 40 ευρώ/ τριήμερο
 

Δημιουργία από: Λία On 1/7/2010

Εξαγωγή στην Επιφάνεια Εργασίας :  Μοναδικό  

Επιστροφή